Статии
Състоянието на здравето ви започва с това какви храни ядете. Ако се храните изключително с месо, рафинирани и силно обработени храни и с прости въглехидрати, тялото ви може прекалено да се окисли. За да сте наистина здрави, вие се нуждаете от изобилие от плодове и зеленчуци, които подсилват добрия баланс между киселинността и алкалността на организма.

Западния маниер на хранене

Когато се храните по типичния западен начин, като наблягате на тежките животински протеини и на обработените храни, вие създавате киселинност, която допринася за здравословните ви проблеми. Дори още по-зле, ако редовно ядете тези храни, това може да повиши нивата на токсините в тялото ви, като причини значителното му опустошаване, особено що се отнася до процеса на храносмилането. Този начин на хранене понякога се нарича Обичаен начин на хранене на американците. Според много добре документирани проучвания, този начин на хранене причинява хронична, прекалено киселинна среда в тялото. Като осъзнаете какво е влиянието на начина ви на хранене върху цялостното ви здраве що се отнася до pH баланса – киселинност/алкалност, става разберете, че алкалната диета предлага множество предимства за постигането на трайно здраве и жизненост.

Значението на pH или водородния показател

Може да сте чували термина pH и да сте озадачени относно значението му. pH означава ‘потенциал на водорода’, тъй като водородните йони привнасят киселинност в тъканите и органите, подобно на влиянието, което хидрохлорната киселина оказва за високата киселинност на стомашните секреции. Скалата за измерване на pH е логаритмична скала, което означава, че има десеткратна разлика между всяко число — в обхват от 1 до 14. По-малките стойности (1-6.99) представляват киселинния обхват, а по-големите числа (7.01-14), представляват алкалния обхват. 7.0 е неутрално. Някои системи в тялото, като кръвоносната система (7.35-7.45) са по-стриктно регулирани по отношение на киселинността/алкалността им от другите системи. Урината има по-широк pH обхват, от 4.5-8.0, което я прави идеална телесна течност за следене на корекциите и промените в pH.

Киселинни/алкални нива в тялото

Питателната храна е сред най-важните фактори за здравето и лечението на човека. Тялото много се труди, за да поддържа конкретни киселинно/алкални нива в различните си органи, тъкани и течности. Самият контролиран обхват на pH баланса, открит в различните системи на тялото включва:

  • Кръв: 7.35-7.45 pH
  • Мускули: 6.1 pH
  • Черен дроб: 6.9 pH
  • Стомашен сок: 1.2-3.0 pH
  • Слюнка: 6.35-6.85 pH
  • Урина: 4.5-8.0 pH
  • Панкреатичен сок: 7.8-8.0 pH

Много от нашите ключови системи и органи, като бъбреците, белите дробове, костите и други, имат на разположение хомеостатични механизми, за да реагират на промените във водородния показател (pH) и да пренастройват алкалните/киселинни нива според необходимото. Хроничното киселинно състояние може да подложи на изпитание тези хомеостатични механизми, което води до редица хронични дегенеративни състояния, като проблеми с гастроинтестиналния тракт, остеопороза, болни бъбреци, проблеми със сърцето и циркулирането на кръвта, губене на мускулна маса и много други. Например, от костите непрекъснато се иска да подават калций в кръвта, за да спомагат за предотвратяването на прекалено киселинната среда. Този процес деминерализира скелета, защото алкализиращите минерали калций и магнезий непрекъснато биват извличани от костите с цел намаляване на киселинността. Повишеното извличане на калция от костите може също да повиши риска от камъни в бъбреците.

Фактори, влияещи на нивата на pH

Храните, които ядете оказват основно влияние върху pH в тялото ви. Правилните промени към по-алкален начин на хранене могат да повлияят положително върху стойностите на pH в различни системи на тялото. Повечето плодове например формират киселини, с изключение на няколко като обикновените лимони и зелените лимони (лайм). Обикновените и зелените (лайм) лимони наистина имат киселинни свойства, но след като бъдат храносмлени те всъщност стават алкализиращи и затова тези плодове толкова много се препоръчват по време на сезонните прочиствания на организма или в програмите за детоксикация.

Високо алкални Умерено алкални Леко алкални
Хималайска сол
Треви
Краставица
Къдраво зеле
Кафяви морски водорасли
Спанак
Магданоз
Броколи
Кълнове (соеви, алфаалфа и други)
Морски водораслиЗелени напитки
Кълнове
Авокадо
Лют червен пипер
Листа от синап
Бяло зеле
Бамя
Целина
Лук
Зеле (колард)
Пролетни зеленажи
Репички
Червен лук
Джинджифил
Цикория
Чесън
Рукула
Домати
Зрял боб
Соеви зърна
Лимони лайм
Киноа
Лимони
Бял боб
Семена от чиа
Зелен фасул
Червено цвекло
Марула
Артишок
Аспержи
Брюкселско зеле
Карфиол
Моркови
Див лук
Тиквички
Праз
Млади червени картофи
Грах
Ревен
Ряпа
Кресон
Елда
Шпелта
Леща
Тофу
Бадеми
Повечето билки и подправки
Зехтин
Кокосово масло
Ленено масло
Леко киселинни Умерено киселинни Високо киселинни
Черен боб
Дребен боб
Фасул Гарбанзо
Пъпеш
Френско грозде
Фурми
Нектарини
Сливи
Череши
Амарант (щир)
Просо
Овес
Шпелта
Ориз, соя, конопен протеин
Сладководни речни риби
Бразилки орехи
Американски орех
Лешници
Масло
Ябълки
Кайсии
Банан
Къпини
Червена боровинка
Грозде
Манго
Праскови
Портокали
Папая
Ананас
Ягоди
Кафяв ориз
Пшеница
Див ориз
Океанска риба
Алкохол
Лекарства с и без рецепта
Кафе
Чай
Какао
Захари
Подсладители
Сушени плодове
Говеждо
Пилешко
Яйца
Развъждана риба
Свинско
Миди
Сирене
Повечето млечни продукти  (без суровите, които могат да са леко алкални)
Гъби

Тествайте pH нивата си

Има различни школи що се отнася до тестването на pH на тялото. Някои клиницисти съветват да се изследва урината, други, слюнката. pH хартия или ленти за тестване има в изобилие в аптеките или онлайн, така че можете да експериментирате и с двете си телесни течности, за да се убедите сами какви са съотношенията във вашето тяло. Проба от урината на гладно дава най-точните резултати. Обаче, първата урина сутрин може да е прекалено киселинна поради задържането й в пикочния мехур за продължителен период от време. Втората урина сутрин, преди закуска може да даде добра изходна информация.

Важно е също да отбележим, че всяко едно отчитане има ограничено значение, защото е само една позиция от необходимите данни. Тъй като търсите модел, вие трябва да проверявате урината си няколко пъти през деня и да отразявате резултатите за известен период от време. Два часа след храна е подходящо време да направите теста и да видите как приемането ви на храната е повлияло на вашето pH. Изследванията са показали, че pH-то на урината може да покаже промени само два часа след хранене. Вашата цел е да сте в зеленото, показващо леко алкална среда, което би следвало да се постигне доста лесно, ако спазвате диета, богата на зелени листни зеленчуци (алкализиращи храни) и с по-ниско съдържание на протеини и въглехидрати (подкиселяващи храни).

Алкализирането на урината засилва изхвърлянето на токсините

Друга полза от алкализирането се проявява в постоянните изследвания, които показват ефект на подобрена детоксикация посредством алкализирането на урината. В западните медицински среди, интравенозното вливане на сода бикарбонат (алкална) се използва за лечение на случаи на остро натравяне с лекарства. Други изследвания показват, че алкалната урина подобрява изхвърлянето на редица фармацевтични продукти и на други химикали и спира повторното абсорбиране от бъбреците на ксенобиотиците (химикали, имитиращи хормоните).

Има смисъл да се приеме начин на живот с правилно хранене и с постоянно алкализиране на организма, който да насърчава малки количества токсини да бъдат изхвърляни от тялото ни ежедневно. Ние знаем, че в кръстоцветните зеленчуци (включващи броколи, къдраво зеле, карфиол, брюкселско зеле) съдържат мощни съединения, които помагат на черния дроб в неговата I и II фаза на детоксикация и алкализират урината. Алкализирането на урината като се следват сезонните прочиствания на организма е идеална съпътстваща комбинация за безопасното изхвърляне на токсините. Една от любимите ми препоръки в рамките на този подход е да се използванапитката от лимон и зехтин, която има алкализиращ ефект и също така стимулира черния дроб и жлъчката да изхвърлят токсините.

Друга препоръка е хранителна добавка, наречена Хелаторен комплекс PectaSol, който обединява модифициран цитрусов пектин и модифицирани алгинати (извлечени от кафявите морски водорасли). Тази безопасна и щадяща формула беше клинично изследвана и показа, че подпомага тялото в елиминирането на вредните, формиращи киселини токсини и на тежките метали без да изхвърля основни, алкализиращи минерали като калция и магнезия.

Най-добрият начин за алкализиране на тялото

Най-безопасният и естествен начин за повишаване на алкалността на тялото ви е да балансирате храната си. Някои застъпници на алкализирането са склонни да нарочват протеините и въглехидратите като ‘лошите’. Това е екстремно мнение, което не взема под внимание важността на тези видове храни за нормалния метаболизъм, поддържането на имунната система, възстановяването и изграждането на мускулите, постоянната детоксикация,  и енергийния метаболизъм.

Обаче, храните в категорията на въглехидратите в западния начин на хранене са крайно обработени, липсват им хранителна стойност и съдържат химически добавки. По същия начин, храните от категорията на протеините в западния начин на хранене се използват прекалено като в същото време съдържат големи количества животински протеини за търговска цел. Отлична алтернатива е да се яде органичен, високо хранителен комплекс от въглехидрати, наред с по-малки количества животински протеини от хранени с трева животни, и източници на растителни протеини с високо качество, които са по-малко киселинни от техните прекалено обработени, търговски варианти. Тези замени не представляват проблем що се отнася до алкализирането; обаче, те наистина трябва да се балансират с чести, обилни порции пресни алкализиращи биохрани – основно зеленчуци. Можете да се уверите дали постигате алкален баланс като редовно тествате своите pH нива.

Повишете приемането на зеленчуци и плодове, които съдържат високи дози алкализиращи минерали като калий, магнезий и калций. Храните, които предоставят отлични източници на калий включват червените домати, авокадото, брюкселското зеле и много други. Зелените листни зеленчуци имат високо съдържание на магнезий; а броколито, водораслите, различните видове зеле и другите зелени зеленчуци са богати на калций.

Рецепта за алкализиращ бульон и други алкализиращи източници:

Алкализиращ бульон от минерали може да се приготви лесно като картофи, целина, магданоз, зелен фасул, тиквички, листа от червено цвекло, зеле, лук и водорасли се сложат в тенджера с вода и се оставят да къкрят от един до два часа, след което се взима само течността. Това е чудесна богата на минерали течност и може да се използва за сезонно прочистване на организма. Други алкализиращи източници от храни включват течен хлорофил, прахообразни зелени хранителни добавки, които могат да се добавят към пюрета, супи или в топла вода, както и високо алкализиращата паста от сливите умебоши, приготвена от тези често използвани в японската кухня кисели сливи.

Тъй като функцията на гастроинтестиналния тракт може да бъде нарушена когато тялото достигне прекалено киселинно състояние, аз препоръчвам моята напълно естествена храносмилателна добавка, наречена Храносмилателна формула, която съдържа смес от храносмилателни ензими, билки и минерали. Тази формула може да спомогне за премахването на храносмилателния дискомфорт от киселините и гаденето, като в същото време подобрява общата храносмилателна функция и усвояването на храната.

Като предприемете тези относително лесни, но в същото време важни промени в начина си на хранене, вие скоро ще почувствате ползите от повишената алкалност като снижаване на възпалителните симптоми и подобрена енергия.

д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Digest,Alkaline Diet: The Steppingstone to Better Healthby Dr Isaac Eliaz, 11 May 2012