Антиоксиданти

antioksidanti1Антиоксидантите са вещества /натурални витамини и минерали/, които неутрализират свободни радикали.

А свободните радикали са изключително активни и неустойчиви кислородни молекули със свободен електрон във външната си обвивка.

Те могат да увреждат клетките, имунната система и всички органи и така да доведат до редица заболявания.

Източници на свободни радикали са стреса, умственото, психическо и физическо натоварване, много фактори от околната среда – пестициди в храната, нитрати, тежки метали, както и много медикаменти, ултравиолетовите лъчи, лъчетерапията. Много често некачествената храна, мазнини, сготвени на висока температура, консервантите и оцветителите са източници на свободни радикали.antioksidanti2

Антиоксидантите са определени витамини, минерали, ензими и някои растителни биологично-активни вещества. Към тях спадат витамините С, Е и провитамин А / бетакаротин /. Коензим Q10 е мощен вътреклетъчен антиоксидант, който е част от дихателната верига в клетките, и помага на процесе на произвеждане на енергия.

Микроелементите мед, цинк и манган влизат в състава на СОД - супероксид дисмутаза, който е ензим-антиоксидант, неутрализиращ свободния радикал Супероксид. Микроелемента селен участва в състава на Глутатион пероксидазата, а Желязото в Каталазата.

Фолиевата киселина и витамин В6 също са антиоксиданти.

Биофлаваноидите съдържащи се в плодовете, зеленчуците, чая, червеното вино подобряват усвояването на витамин С и са мощни поддържащи антиоксиданти.

Когато образуването на свободни радикали надвиши възможностите на антиоксидантната защита, организмът изпада в оксидативен стрес. Затова профилактиката на оксидативния стрес и непрекъснатото повишаване на антиоксидантните възможности на всяка клетка е възможно най-добрият начин да се предпазим от множество болести, да повишаваме нивото на защинтите ни системи, наречени имунна система. Добавянето на антиоксиданти към ежедневната, добре балансирана храна е важна част от здравословния стил на живот.

Антиоксидантите са добър избор и за хората с наднормено тегло, висок холестерол и атеросклероза.

antioksidanti3