Статии
Състоянието на здравето ви започва с това какви храни ядете. Ако се храните изключително с месо, рафинирани и силно обработени храни и с прости въглехидрати, тялото ви може прекалено да се окисли. За да сте наистина здрави, вие се нуждаете от изобилие от плодове и зеленчуци, които подсилват добрия баланс между киселинността и алкалността на организма.

Западния маниер на хранене

Когато се храните по типичния западен начин, като наблягате на тежките животински протеини и на обработените храни, вие създавате киселинност, която допринася за здравословните ви проблеми. Дори още по-зле, ако редовно ядете тези храни, това може да повиши нивата на токсините в тялото ви, като причини значителното му опустошаване, особено що се отнася до процеса на храносмилането. Този начин на хранене понякога се нарича Обичаен начин на хранене на американците. Според много добре документирани проучвания, този начин на хранене причинява хронична, прекалено киселинна среда в тялото. Като осъзнаете какво е влиянието на начина ви на хранене върху цялостното ви здраве що се отнася до pH баланса – киселинност/алкалност, става разберете, че алкалната диета предлага множество предимства за постигането на трайно здраве и жизненост.

Публикувана в "Здравна поща" на 04 Февруари 2014

Каза за "Здравна поща" д-р Радослава Павлова, консултант по здравословно хранене

- Д-р Павлова, не малка част от хората приемат като драма трупнатите 2-3 кг по време на празничните трапези. Проблем ли е възстановяването на теглото след Коледа и Нова година?

- Най-напред, според мен, е повече от нормално в празничните дни човек да се отпусне, да опита повече и различни ястия. Естествено и количествата в спокойна, неработна обстановка, обикновено са по-големи. Против съм фанатичното придържане към диети и калории - стресът и на организма, и психическият от тях, далеч не е здравословен.
Най-лесно и безболезнено е точно тези "празнични" 2-3 кг да се свалят с разтоварващ ден, примерно веднъж седмично. Достатъчно е да си приготвим 1-1,5 кг плодове от типа на кисело-сладки ябълки, киви... без банани и грозде.

Докато работех по литературния преглед на книгата си за храненето на съвременния българин попаднах  на превода (Стоян Стоянов, Шуменски университет) на една статия на антрополога Вон Брайънт (Vaughn Bryant), професор в Департамента по Антропология към Тексаския Университет. 

Написаното ме заинтригува много силно защото беше поредното доказателство към теорията за Палео храненето на д-р Лорен Кордейн.

Ето статията:

paleo-dieta1Когато посетих своят първи археологически обект, бях изпълен с любопитство и почитание. Беше горещ августовски ден през 1964 г., и си спомням колко беше горещо и сухо, когато извървявахме няколкото мили, делящи обекта от най-близкият черен път. Беше моят дебют на полето на археологията – нещо различно от това, което бях слушал на лекциите в Тексаският Университет, или чел в книгите. Това беше голямо скално убежище, намиращо се недалеч от малкото селце Корнсток, във Вал Верде.