Медиите за нас

Публикация от 21.10.2015 г.- 05.11.2015г. брой 377

dr radoslava pavlova 3Изключително сериозен интерес през последните 5 години към здравословното и диетично хранене у нас отчете специалиста по храни, хранене и диететика д-р Радослава Павлова от Консултативeн център МЕТА ПЕРФЕКТ. Говорим, разбира се, не за ежедневните интернет оферти за топене на мазнини, а за диетотерапия, т.е. за превенция или лечение на съществуващи вече заболявания, в т.ч. и онкологични. И за да стане още по-ясно защо диетите трябва да се назначават от специалист, описваме пътя на един пациент в МЕТА ПЕРФЕКТ. Консултациите са от трима специалисти: лекар със специалности хигиена, технология и контрол на хранителни продукти, и храни, хранене и диететика; лекар със специалности вътрешпни болести и обща медицина и професор по безопасност на храните, коментира д-р Павлова.

 

Първата среща е с диетолога, при когото в рамките на близо два часа се попълва и коментира специализирана анкета за обичайните хранителни навици, придружаващи заболявания, наследственост, вредни навици и др. Следват задължителни антропометрични изследвания с уникален за града специализиран медицински апарат. Именно за него д-р Павлова се зарича, че ще го осигури на всяка цена и за Стара Загора веднага след първата си специализация в САЩ. Апаратът е японски, много скъп- и като техника, и като софтуер. Измерва над 100 показателя – процент мазнини, мускулна маса, водно съдържание, сегментно разпределение на мускули и мазнини в тялото и пр. Изчислява вътрешните мазнини ( висцерална мастна тъкан) и дава оценка за риска за поява на заболяване.

Интернистът в МЕТА ПЕРФЕКТ пък търси налични вече заболявания – причина за нарушения метаболизъм, назначавайки и ред други изследвания – хематологични, биохимични, хормонални и др. Едва на този етап идва ред и на индивидуалния диетичен режим с преценени от диетолога периоди на редукция на тегло и на задържане (с цел избягване на йо – йо ефекта). Успехът на диетичното лечение зависи основно от мотивацията, волята и постоянството на пациента. Изисква още задължителна физическа активност, отказ от тютюнопушене и употреба на алкохол, обяснява д-р Павлова. Рисковите за затлъстяване възрасти, при които е препоръчително да се търси мнение на специалист, тя поставя в няколко групи: 7-9 г. (сам в къщи); пубертет; бременност; 40+ ( затлъстяване, причинено вече от заболявания). Тогава или във всички останали случаи, ако искате диетите ви да „работят“– потръсете специалист. В МЕТА ПЕРФЕКТ – Консултативен Център диетичните режими са индивидуални – съобразени с физическата, умствената натовареност, с целите и с финасовите възможности на всеки отделен пациент.

Поля ИВАНОВА
Вестник Наблюдател