Книга

"Нека храната
бъде твое лекарство
и лекарството твоя храна."

(Хипократ)

Увод

Съвременният човек отхвърля като досадни всякакви „постулати”, особено тези как да живеем и как да се храним всяка минута в рамки, осигуряващи ни здраве и дълъг живот. А когато почувстваме признаците на напредващата възраст или болестта, се успокояваме  с безкрайните възможности на съвременната медицина. Но вече за да лекуваме последствията, а не причините.
Плеяда световни учени разработиха и прилагат различни диети, гарантиращи бързо и ефикасно отслабване.

ВЪВЕДЕНИЕ

Защо точно Палео?

 И Българското Палео...

Преди месец заминах на посещение при дъщеря ми в САЩ. Началото съвпадна с новогодишните празници. Хладилникът беше пълен с вкусни и калорични неща, а трапезата на всяко ядене се огъваше от разнообразна храна – американска и традиционна българска. Заради празниците в къщата на дъщеря ми идваха много гости – нейни колеги и приятели на семейството. По време на една вечеря разговорът се завъртя около преяждането по празниците, качеството на хранителните продукти за ежедневна консумация в САЩ и България. Тогава чух за една от нашумелите в последните години в САЩ Палео диета и след като гостите си тръгнаха двете с дъщеря ми решихме в близките дни да направим необходимото проучване, да се снабдим с продукти и да пробваме диетата.

Обмяната на веществата при човека е продукт на дълга историческа еволюция. Метаболитните възможности на организма, определени от генетичния код, не са безкрайни. Техните адаптационни възможности са ограничени. Днес все повече осъзнаваме, че големите промени в околната среда (вкл. в храненето и други условия на живот), започнали с навлизането на селското стопанство и животновъдството преди около 10 хиляди години, са твърде скорошни от гледна точка на еволюционната времева скала, за да се случи адаптация на човешкия геном.
Несъответствието между нашата стара, генетично обусловена биология и небалансираното, некачествено хранене, хранителните и поведенчески навици на съвременните хора водят до извънредно натоварване на органите и  системите в организма, и в крайна сметка изтощават ендокринно–метаболитния апарат на човека, което  намира клиничен израз в болестите на цивилизацията.