Блог

Всъщност това, което може всеки от нас да направи, за да осъществи желаното отслабване е точно пред нас. А именно да намалим приема си на калории – не да гладуваме или издевателстваме над себе си, а разумно и премерено да променим начина си на хранене.

Първото нещо, което трябва да направите е да си поставите точно определена цел.

Може би тук е мястото да Ви разкажа как аз самата се мотивирах да започна Палео диета .

Направих си една равносметка   - на колко години съм, колко килограма тежа,  какъв е бил досегашния ми хранителен режим, какви са заболяванията ми, с какво съм обременена по наследство. В началото не ми беше никак лесно – за да променя стила си на хранене ми беше необходимо време да подбера необходимите хранителни продукти, като много внимателно при всяка покупка започнах да чета етикетите.   До този момент бях свикнала да гледам само името на производителя и срока на годност. Установих, че доста от нещата, които съм купувала например за сутрешната закуска (вафли, бисквити, кексове и др.) са пълни с оцветители, овкусители, подправки, ароматизатори, стабилизатори, емулгатори и др. Тези хранителни продукти са били с ниско качество защото в повечето от тях за да се постигне добър вкус за по-дълъг период от време  се прибавят тези „добавки”. Крайният резултат е ясен – по-ниски цени на крайния продукт и по-висока печалба за производителя. А какъв беше резултата при мене скоро след закуска – подуване и лошо храносмилане. Промених състава на храните първо в закуската си – предимно плодове и зеленчуци. Постепенно започнах да си променям менюто за обяд и вечеря, като следях храната ми да бъде разнообразна и пълноценна, да има в състава й необходимите хранителни елементи.

Не на последно място реших да преосмисля и двигателната си активност. Ежедневно прекарвам на работа и в къщи часове наред пред компютъра. Мислех си, че компенсирам този застоял начин на живот със сериозното физическо натоварване събота и неделя на село. Като имах предвид проблемите със ставите си прецених, че през работната седмица е добре всеки ден след работа по 1-2 часа задължително да ходя пеша. Постепенно започнах да усещам, че се подобряваше тонуса ми. Чувствам се по-здрава и  бодра, и по-свежа откогато и да е било. Около два месеца след като започнах да се храня по новия начин усетих, че вече нямам проблеми със ставите. Изследванията показаха, че нямам остеопороза. Резултатите са налице. Личният успех ме доведе до идеята да създам собствен център по здравословно хранене. Помогнах на себе си, в момента помагам и на много други като мен. Разказвам Ви всичко това защото когато човек реши да промени изцяло модела си на хранене неусетно започва да променя и философията си на мислене и начина си на живот. Много пъти съм гледала по ресторанти или почерпки по различен повод  хора да поглъщат храна в огромни количеста, съвсем безразборно, все едно това е последното им ядене на света. Същото се отнася и за алкохола. Винаги след това съм си чудела за степента на издръжливост на човешкия организъм. Мисля, че колкото и да са издръжливи нашите органи и те си имат граници на поносимост и предел.

И за финал всичко зависи от целите ни. Някои се стремят само към здраве, други към лекуване на болест, трети към цялостно подобряване качеството на живот, четвърти към нещо друго. Всеки има в себе си огромен разум, невероятна сила, изключителна интуиция. И когато съумеем да се вслушваме в тях, тогава те ни подсказват кое е правилно и кое не.

 

За това:

* Погрижете се за вашето тяло.

Дайте на организма си здраве, а на душата си равновесие и самочувствие. Не забравяйте, че причина за влошеното здраве и наднорменото тегло може да бъде не само лошото хранене, но прекаляването с алкохол, както и гладът. Отслабвайте разумно.

* Опитайте се да си създадете режим, който да спазвате.

Самонаблюдавайте се и планирайте деня си в съответствие с естествените биоритми на вашия организъм и съобразявайки се с доказаните факти – пределът на емоционалните и физически натоварвания е от 11 – 13 часа. Обикновено пикът на уморяемост е около 14 – 15 ч., а 17 – 19 ч. е времето за отдих и общуване. Освен дневното разписание съставете план за действие за месец, дори година. Поставете си цели и ги преследвайте. Нека те са свързани с вашето здраве, любимите ви занимания.

Спазвайте рецептата ”Хранете се нормално, за да отслабнете”:

Диетата включва няколко прости правила, които ако се спазват ще ставате от трапезата без да се безпокоите, че сте преяли.

Благодарение на тази диета Вие сами ще почувствате каква храна е необходима за Вашия организъм в определен момент.

Няма да Ви е нужно постоянно да пресмятате колко калории сте приели.

Вие ще можете да използвате лечебните свойства на много продукти.

Новият хранителен режим Палео допринася за:

 • Намаляване на холестерола в кръвта и тригилцеридите.
 • Подобряване на хормоналния Ви баланс.
 • Понижаване на кръвното налягане.
 • Намаляване съдържанието на хомоцистеин  -  намален риск от сърдечно-съдови проблеми.
 • Намаляване на подкожните мазнини.
 • Повишаване на имунитета и устойчивостта към инфекции.
 • Подобряване на настроението и умствена яснота. Ще почувствате прилив на енергия.
 • Състоянието на кожата ви ще се подобри .
 • Ще се подобри  обмяната на веществата.
 • Загуба на тегло.
 • Ще разберете, че като изключите някои продукти от вашето меню ще се почувствате много по-добре.
 • Ще се научите да контролирате Вашето хранене и ще съблюдавате режим, даже когато имате много вкусни храни в хладилника си.

 

С уважение: д-р Павлова

Обадете ми се – мога да помогна и на ВАС!